Over de auteur
Jennemieke Snijders vertelt waarom ze Muziek & Meer HaFa ontwikkelde:
Ik ben Jennemieke Snijders, projectdirigent en conceptontwikkelaar, afgestudeerd aan het Conservatorium Maastricht en in de Communicatie (Concept & Creatie). Ik ontwikkel en realiseer allerlei muziek- en cultuurconcepten.

Ik maak graag mensen enthousiast om zelf muziek te maken
Want bij elk muziekproject zie ik het opnieuw gebeuren:
Waar mensen samen muziek maken, ontstaat verbinding
Mensen voelen dat ze ertoe doen. Ze zijn trots op wat ze samen neerzetten. Ze voelen zich onderdeel van een groter geheel. Er ontstaan banden voor het leven. Muziek gaat om wat je níet hoort.
Maar het wordt bij elk project moeilijker om goede muzikanten te vinden
Jonge mensen zien het bespelen van een instrument als iets dat ze wel even van YouTube kunnen leren. Als ze vastlopen - wat altijd gebeurt als je een instrument leert bespelen - krijgen ze geen aanmoediging van een rolmodel. Hun instrument eindigt op Marktplaats.
De muzikale eenlingen die wél volhouden met hun zelfstudie, spelen een beetje (bas)gitaar of piano. Geen blaas- of slaginstrumenten. Ze lopen in de muziekpraktijk snel tegen hun plafond aan. De basis is niet goed aangeleerd. Ze komen tekort in techniek. Ze kunnen geen noten lezen. Ik kan het zo toch ook? Het ontgaat ze dat die gemeenschappelijke muziektaal bedoeld is om samenspel te bevorderen. En die taal leer je het beste in je kindertijd. Muziek is net Engels.
Ook de prestatiesamenleving remt muziekles
Mensen willen snel succes. Terwijl het leren bespelen van een instrument juist gaat over oefenen, tijd investeren, fouten maken, doorzetten en langzaam maar zeker groeien. Muziek is nou eenmaal een lange termijn investering. Die twee staan haaks op elkaar.
En basisschoolleerkrachten maken geen tijd voor muziek
Muziekonderwijs wordt nog steeds gezien als een frivoliteit, in plaats van een effectieve manier om basale sociale vaardigheden en onderlinge afstemming te trainen. Muziek is het eerste wat van het programma wordt geschrapt bij tijdgebrek. En tijdgebrek is er altijd. Kinderen komen zo nergens meer in aanraking met zelf muziek maken.
Deze ontwikkelingen vind ik zorgelijk!
Als kinderen niet worden aangemoedigd om een instrument te leren spelen, wordt het binnenkort stil bij harmonieën en fanfares. Deze ontwikkeling is nu al voelbaar. Een aantal Nederlandse muziekverenigingen is al moeten stoppen. Weg verbondenheid! Weg sociale waarde! Nóg meer individualisme!
Vandaar dat ik m'n creatieve talenten wil inzetten voor Muziek & Meer HaFa
Ik wil iets dóen om kinderen weer te verbinden met muziek. Zodat het leren bespelen van een instrument weer op de kaart komt. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de toekomst van muziekverenigingen. En daarmee aan de onzichtbare verbinding tussen mensen die onze samenleving bij elkaar houdt.
